Roliga fakta om mode

Det är mer än kläderna på dig, mode är ett budskap. Se upp: dessa roliga fakta om mode kanske bara får dig att vilja köpa en ny outfit!

Även om du inte ser dig själv som en fashionista, är det en av de saker vi stöter på varje dag utan att riktigt vara medveten om det.

Kläderna du bär berättar lite för världen om vem du är. Oavsett om du har på dig en uniform, en baddräkt eller din lilla svarta klänning, gör folk förmodligen ett antagande om dig, eller åtminstone om vad du gör baserat på vad du har på dig.

Men varför bär vi vissa kläder? Vem bestämmer vad som är på modet? Dessa roliga fakta om mode kommer att berätta allt du behöver veta stil.

1. Bröllop var inte alltid vita

En kvinna som går nerför gången i en vit klänning är en ikonisk bild. Men traditionellt bar kvinnor inte vitt på sin bröllopsdag. I många länder ansågs vitt vara en sörjande färg.

Det är tills drottning Victoria bar vitt på sitt bröllop med prins Albert. Hon var en av de första kvinnorna som gjorde det. Drottning Vicky var verkligen trendsättaren!

2. De första modellerna var inte människor

Till en början använde inte designers män och kvinnor för att modellera sina nya mönster. De använde dockor för att visa modetrender. Men 1853 bad "fadern till Haute Couture", Charles Frederick Worth, sin fru att modellera hans design.

Hans fru, Marie Vernet Worth, är därför världens första modell. Det är härifrån termen "husmodell" kom.

3. Fashion Week var ursprungligen en distraktion från kriget

Den första officiella modeveckan var 1943 i New York City. Detta var mitt i andra världskriget. Målet med detta evenemang var att driva fram amerikanska designers och distrahera amerikaner från franskt mode.

Idag finns det över 40 modeveckor. De fem främsta finns i New York, Berlin, Milano, London och Paris. Har du varit på någon av dessa än?

4. Knappar är inte alltid för knapphål

Om du kan mycket om historia, så vet du att Napoleons arméer tillbringade tid i kylan. När folk är ute i kylan rinner näsan. När näsan rinner torkar folk av dem på allt de kan hitta. Det visade sig att soldater inte alltid har en vävnad till hands, så franska soldater tog till att torka näsan på rockärmarna.

Detta störde Napoleon så mycket att han lät skräddare sy knappar på ärmarna på soldatens jackor. Dessa knappar tjänade inget egentligt syfte annat än att vara obekväma när folk skulle torka näsan på ärmarna. Trenden slog till och det är därför vi har knappar på ärmarna!

5. Bomull är riktigt, riktigt gammalt

Även om det finns en viss debatt kring ursprunget till bomullskläder, är det allmänt trott att civilisationen i Indus River Valley först odlade bomull som tyg så tidigt som 3 000 f.Kr.

Romarna älskade detta material så mycket att de importerade det. I tusentals år har civilisation efter civilisation använt bomull till kläder. Det är hållbart, färgbart och lätt att manipulera.

6. Den moderna bh:n tillverkades ursprungligen av näsdukar

Mary Phelps var en socialist i New York i början av 1900-talet. Mary förberedde sig för att gå på dans och ville ha lite extra stöd. Så hon sydde ihop näsdukar för att skapa den första moderna bh:n

Behåar har gjort några enorma framsteg genom åren, men vi kan alla tacka Mary Phelps för att hon tagit patent på behån vi alla känner och älskar (och älskar att ta av oss så fort vi kommer hem!) 

7. Barbie är en trendsättare

De flesta små flickor får sin första smak av mode genom att leka med sina Barbies. Idag finns det otaliga outfits och karriärer för Barbie-entusiaster att utforska med. Men visste du att den första outfiten Barbie kom med var en svart och vit baddräkt?

Barbies första jobb var väldigt annorlunda än en leksak för barn. Hon var ursprungligen modell. Modedesigners som Yves St. Laurent, Calvin Klein, Versace och Armani har alla arbetat med hennes outfits genom åren. Snacka om en dyr garderob!

8. Höga klackar tjänade ett syfte

Nu är detta en av de galnare modefakta – till en början bar män höga klackar. Detta modeuttalande var mindre för utseende och mer för funktion. Klackarna på baksidan av mäns stövlar var för ridhästar så att de inte ramlade av.

Adelsmän började bära dessa klackskor mer och trenden tog fart. Idag har män ofta lätta klackar på skor. Men kvinnor vinner när det kommer till höga klackar.

Faktum är att den högsta klacken som någonsin registrerats var över 9 fot lång! Ja, du läste rätt!

27 Mar 2023