Har ni hört talas om factoring?

Jag satt på bussen häromdagen och råkade höra två kostymklädda nissars konversation. Det var inte det att jag tjuvlyssnade, men de pratade högt. Dock förstod jag inte så mycket om vad de pratade om. De nämnde fakturaköp, factoring och factoringbolag. Nyfiken som jag är på saker jag inte vet vad det är var ju tvungen att söka på detta när jag kom hem. Hittade bland annat ett factoringbolag som heter Invoice Finance, som sysslar just med både fakuraköp och factoring. Dock vet jag inte om jag blev så mycket klokare av att läsa om det, men jag tror att factoring är ett samlat begrepp för ekonomi.

Finansiell hjälp för företag

Jag fattade det även som att factoring är till för företagare som behöver hjälp med det ekonomiska. Fakturaköp handlade om att man som företag kan sälja fakturor och få betalt för dem ganska så omgående. Det låter ju som om detta är jättebra för företagare. Jag läste även på nätet att det är mycket vanligt att företag, både stora och små, säljer fakturor. Det gör nämligen ettatt företag på ett snabbt sätt kan förbättra sin egen betalningsförmåga och få pengar direkt.

Det stod att man som företagare som tänker använda sig av factoring bör komma ihåg även ett factoringbolag vill tjäna på affären. Man bör därför noga syna avtalet och vad de erbjuder för procentsats. Ofta så får du betala en viss procent per faktura som du säljer, vilket innebär att du får mindre betalt för fakturan än om din kund skulle betala till dig direkt. Men det låter ju som ett bra sätt att få pengar snabbt.

22 Jun 2017